Няколко часа след като стана ясно, че големите международни банки са помогнали за изпирането на над 2 трилиона долара незаконни средства, пазарите реагираха и акциите на някои от легендите в бранша започнаха да се сриват с бързи темпове. Най-тежко пострадали засега за британската HSBC и германската Deutsche bank, които загубиха по над 3% от капитализацията си още в началото на днешната търговия. 

На практика сривът при HSBC изпрати цената на акцията на банката на най-ниското й равнище от над двадесет години насам, поне що се отнася до търговията на европейските пазари. Отстъпления обаче има и на другите борси, като това на хонконгската дори е още по-голямо и гони 5%. 

HSBC е една от банките, които е уличена в най-голяма спетен в помощта при прането на пари. Схемата бе разкрита от американския портал "Бъзфийд", а разследването е проведено от международен журналистически консорциум. 

Най-тежко замесена в скандала обаче остава Deutsche bank, която по първоначална информация е изпрала и най-голяма част от тези над 2 трилиона долара - почти половината от тях. Очаквано това доведе до моментално потъване на акцията на германската банка с над 3% и така 2020 г. се затвърждава като една от най-тежките в историята за легендарната банка.

Банковият скандал повлече крак и генерално европейските индекси отчетоха спадове с по над 1%, като най-много загуби британският FTSE.

Припомняме, че аферата, наречена FinCEN, и информацията в нея се базират на изтичането на над 2500 тайни документа, изпратени от самите банки до властите в САЩ в годините между 2000 г. и 2017 г. Банките са изпращали сигналите в опит да декларират подозрителни трансакции, извършени от техни лужители. 

Български партньор на разследването е сайтът "Биволъ", който вече обяви, че България е спомената в общо 90 файла, но засега най-известното име, което се коментира, е това на Ружа Игнатова - кралицата на фалшивата криптовалута OneCoin, която в момента се издирва от САЩ за измама в особено големи размери.